De schrijver en vakantie

Heb je als schrijver eigenlijk ooit wel eens vakantie? Als je ‘schrijver’ puur ziet als een beroep kun je deze vraag met ‘ja’  beantwoorden. Je legt je pen nee, je sluit je computer af, en klaar. Toch ligt het wat mij betreft iets ingewikkelder.

2015 engeland 219

Schrijver is namelijk iets meer dan een beroep, of misschien moet ik zeggen, schrijver is helemaal geen beroep. Het is misschien meer een manier van zijn. Nu ik dit schrijf, bedenk ik dat dit een tikkeltje vaag klinkt. Maar wat ik bedoel is dat je schrijver bent met je hele lichaam en ziel en aangezien je die niet thuis kunt laten, kun je het schrijverschap ook niet thuislaten.

Ik zal het nog iets duidelijker proberen te zeggen. Schrijven is op een bepaalde manier naar de wereld om je heen kijken en luisteren en de gedachten die daarbij bovenkomen aan het papier toevertrouwen. Je ogen en je oren hebben geen aan- en uitknop. Je gedachten ook niet. Wat je wel kunt doen is proberen te filteren. Toch lukt dat laatste nauwelijks, aangezien juist in een andere omgeving de indrukken in dubbele mate binnenkomen. De mensen, de omgeving, en niet in de laatste plaats: de taal. Ze maken indruk op een schrijver, ze zorgen ervoor dat haar gedachten nog harder op hol dreigen te slaan dan anders. Terwijl op hol slaan nu niet meteen de bedoeling van een vakantie lijkt te zijn…

Hoe gaat een schrijver hiermee om?

2015 engeland 399

Ik wandel. Zoals ik thuis ook doe om al die opgeslagen indrukken in mijn hoofd te ordenen, doe ik dat op vakantie nog meer. En focussen. Op gedachten die andere schrijvers voor mij op papier hebben gezet. Lezen dus.

Wandelen en lezen. Nog meer dan anders. Erg? Welnee. Laat die twee dingen nu juist mijn hobby’s zijn. Dus geniet ik volop. En schrijven? Dat doe ik tussendoor. Dat moet. Daar hebben mijn medevakantiegangers alle begrip voor. Nou ja, ze laten me. Verstandig. Want wie wil er nu in een vakantiehuisje zitten met een op hol geslagen individu? Nee, die willen ook hun rust. Dat kunnen ze krijgen. Vertel mij maar eens wat er rustiger is dan een schrijver aan het werk. Het zal lastig zijn om iets te bedenken.

schrijver op vakantie 1

Natuurlijk kan ik als schrijver alleen maar voor mezelf spreken.

Eerlijk gezegd ben ik wel benieuwd hoe andere schrijvers dit doen…?

 

p.s. Ik ben inmiddels drie dagen thuis en vind het volgende bericht in de mailbox:

Hier de schetsen voor de nieuwe zookids! Jij bent denk ik net terug van vakantie? Hadden jullie een fijne tijd? Als je intussen de was al weer opgeruimd hebt, is je reactie morgen of overmorgen van harte welkom.

Kijk, dat bedoel ik nou. Al zou een schrijver volledige rust willen, een uitgever wil ook wat… Maar ik ga wel aan de slag, hoor. ‘k Ben namelijk veel te nieuwsgierig naar die schetsen!